Grand Marica

 

Cavalier King Charles Spaniels

Præsentation

 

 

I 1991 fik vi vores første Cavalier.  Dengang var Bjarke vores søn 7 år gammel, og hav ville så gerne have en lille hund, som var hans og som kunne sove i sengen hos ham. Vi kontaktede Kari Schou, som til alt held havde en dejlig lille black/Tan tæve, som vi købte. Det blev Nothern Crown Black Rebecca, som skulle danne grundstammen for vores lille opdræt af Cavalier.

Rebecca's stærke sider er hendes forrygende bevægelser. Rebecca var en forholdsvis lille velbyget tæve. Hun mangler dog fylde i ansigtet, og da vi var helt nye med hensyn til racen fik vi hjælp af Ebba Ålegaard, som var en af de førende opdrættere af Cavaliere i Danmark.  Vi blev anbefalet at køre til Holland og parre Rebecca med en meget smuk Ruby han: Gleaming Gold of Worth. Vi fik 3 hvalpe i 1993 og beholdt 1 Ruby tæve og 1 Black/Tan tæve. Rebecca blev over 11 år gammel.

Vi blev selvfølgelig bidt af både at udstille og at opdrætte, og fik nogle meget fine kontakter i Tyskland hos opdrættere, som havde netop den type hunde, som vi var faldet for.

I 1996 var vi så heldige at Sylka Eichhof hjalp os, så vi  kunne hjemføre vores første avlshan:  Crown Hunter Louisiana Red.  Louis er meget tæt på vores idealbillede af en Cavalier. Forholdsvis lille,  velbygget og med jagtlyst, hvilket gør ham aldeles velegnet til f.eks. Agility og sporsøg.

Peter & Per Gustavsson i Sverige viste os den tillid at låne os  en vidunderlig smuk og dejlig Black/Tan hanhund Harana Jumpin Jack Flash. Flash blev parret med Grand Marica Candy Floss. Det blev desværre kun til 1 Black Tan tæve, som havde Patella Luxation i svær grad, så hun blev aldrig brugt i avlen. Flash døde desværre ret tidligt på grund af leversvigt, og Peter & Per stod igen og hjalp os. Vi fik lov til at låne deres unbe smukke black Tan hanhund:  Vouge's Trespasser , som har fyldt os med glæde igennem næsten 2 år. Tress er en rigtig hjerteknuser, og en fantastisk glad hund, og vi savner ham, men aftalen var at han skulle tilbage til  Sverige.

I 2009 fik vi kontant til Tanja Schumann, kennel Chateau Noblesse, som har beriget vores opdræt med flere gode hvalpe. Tanja er en dygtig opdrætter, som gerne stiller sin viden til rådighed og hjælper andre opdrættere. Første gang fik vi parret Grand marica Black Lotus med leelyn Buddy hollyu

Alle racer har specifikke problemer at slås med, og desværre har også Cavalieren  problemer . Endocardiose (utætte hjerteklapper) er nok det vanskeligste problem racen står overfor - men også fejl som Patella Luxation (PL) , øjensygdomme og døvhed er knyttet til racen. Syrengomylie er en forfærdelig lidelse, da hjerneskallen er for lille til hjernemassen, og når kraniet trykker på hjernemassen kradser hunden sig, og skriger af smerter fordi trykket bliver for højt indeni hovedet. I maj 2011 fik vi føjet endnu 2 lidelser til vores sygdomsregister: CC = Curly Coat, Dry eye, hvor hvalpene bogstaveligt tørrer ud og dør tidligt efter fødslen. Denne lidelse er pt. mest set hos de Blenheim og de Tricolour hunde. EF = Episodic Falling Syndrome er en neurologisk lidelse, som oftest viser sig når hvalpen er mellem 3 og 7 måneder gammel, men den kan også opstår senere i hundens liv. Dennne lidelse er ikke smertefuld, og hunden er ved bevidsthed, men den bliver stiv i leddene, som en ged gør, når den bliver forskrækket. Falder den, kan den ikke rejse sig. Anfaldet varer fra 2 til 5 min. og når det er slut, rejser hunden sig, ryster sig, og fungerer igen normalt. Denne lidelse er mest knyttet til de helfarvede (ruby og Black Tan) Heldigvis har vi en DNA-test som kan vise os, hvordan vi undgår lidelserne, og forhåbentlig var det ikke mange år, før de to lidelser igen er forsvundet fra vores hunde.

Som ansvarlig opdrætter er der derfor mange faktorer, som der skal tages hensyn til, før man planlægger at få hvalpe. For mit vedkommende er alle hunde i dag testet for CC og EFS. Jeg bruger fortrinsvis hanner som er scannet og fundet fri for Syrengomylie. Mine hunde testes også for PL, HD og øjensygdomme. Derudover er de naturligvis udstillet med minimum en 2. præmie (et blåt bånd). Hvalpene gennemgår en hvalpetest, når de er 7 uger gamle, så man får et indtryk af, hvordan deres genetiske arv er med hensyn til deres psyke.

Alt dette gøres for at sikre, at de kommende hvalpe bliver så sunde og velfungerende som overhovedet muligt, så de kan fungere sundt i vores moderne samfund.

  (se siden om avlsrestriktioner i Danmark)

I januar 2012 har DKK - Dansk Kennel Klub ophævet kravet om udstillingspræmiering på hundene, men tidligere skulle en hund have opnået mindst en 2 præmie for at blive godkendt til avl. Desværre er dette ikke et krav længere, så nu afhænger det af den enkelte opdrætter, om racens standard følges.

Personlig synes jeg det er vigtigt, at en hund kan gå på sine ben, så  derfor får mine hunde testet knæskallerne og HD før der avles på dem.
En øjenundersøgelse er ligeledes ønskværdig for at undgå ubehageligheder senere i hundens liv.

Grand Marica Cavalier King Charles Spaniels er naturligvis stadig stambogsført i Dansk Kennel Klub.

Har du fået lyst til at vide mere om vores hunde - er du velkommen til enten at kontakte os på tlf, mail eller besøge os,
Vi bor :                   
Grønstræde 2A, Frøslev, 
     DK 4660 Store Heddinge.
Tlf:              +45 47 33 32 68
Mail:            margith46@gmail.com